Tre sommer-utstillinger

I sommer er det tre maleri/bilde-utstillinger på Ulefoss samtidig:

Dette er en del av lokalhistorien her.

Her er noen malerier av Viggo Solvang.

Solvang-maleri

Solvang-maleri

Dugnadsfest på Håtveitsetre

Torsdag 18. juni var dugnadsfolket i Holla Historielag samla til fest på Håtveitsetre.

På vegne av Styret mange takk til alle som har jobba dugnad med Stallane, med maling og vedlikehold på den freda Slusevokter-boligen, med reinhold og stell der, med arrangementer.

Og ikke minst; arbeidet fra i vinter til nå med å konstruere og legge inn lokalhistorien på vår nye nettside, med å finne fram alt mulig interessant stoff, både tekst, bilder, film, musikk og sang. Og takk for mange andre jobber som er gjort. Koronaepidemien hindra oss rektig nok ei stund.

Takk også til Svanaug, Erling og Rune for å ordne det praktiske ved arrangementet og takk til Rune for «lån» av plassen.

Praten gikk lett, gode historier blei fortalt, latteren satt løst. Takk til Bernt for sang og gitarspill og presentasjon av ein ny og ein gammal sang.

Hva finner du her?
– en veiledning

Holla Historielags nettsider inneholder et vell av informasjon. Det er mye å glede seg over. Her er en oversikt over noe av det du kan finne på disse sidene:

  • Over 2.000 bilder – de fleste henta fra historielagets fotosamling.
    Bildene kan kjøres som lysbildeframvisning og det er mulig å legge kommentarer på enkeltbilder.

Historielaget har flere intervjuer, filmer og bilder m.m., som vil bli lagt ut på nettsida ved en seinere anledning.

Holla Historielag, en ny æra, ei ny nettside


En ny æra. Store ord kanskje, men vi trur faktisk at den nye nettsida til Holla Historielag som blir åpna 16.6. kl. 13 blir en av de beste nettsidene fra historielag i Telemark.

Holla Historielag har ikke hatt noen ajourført nettside de siste 6 åra. Den gamle var umoderne og vanskelig å oppdatere. Så for Holla Historielag er 2020 en merkedag. Det er en merkedag fordi vi nå kan presentere ei mengde interessant lokalhistorisk informasjon for alle som har nett-tilgang. Og alt er gratis å lese, se på og å høre.

Vi har henta fram ei mengde stoff som ikke lå tilgjengelig for allmennheten i 2.etasje i Historielagshuset på Krøsset. Det er en mengde intervjuer, det er gammal musikk og sang, det er ei mengde bilder og ikke minst det fins mange interessante videoer/filmer.

Vi har også presentert mange lokalhistoriske bøker med for- og bakside, og på mange av dem kan du også lese forordet. Og du kan enkelt få bestilt bøker og gjenstander som laget har til salgs. Du kan også tegne deg som nytt medlem der, dersom du er interessert i lokalhistorie og/eller vil støtte oss i det arbeidet vi gjør.

Det er flere som har jobba med dette, men Styret vil framheve tre:
Paul Heisholt som bor i Oslo, men med slekt fra Heisholt og Holla spurte for ett års tid siden om vi ikke burde ha ei nettside. Da vi sa ja, svarte han at han kunne ta på seg å lage ei side for oss. Han fikk sjølsagt ja igjen, og har de siste halve året jobba med dette. Han har vist en veldig interesse for å få lokalhistorien fram og har lagt ned et stort arbeid det står respekt av. Vi hadde nok vært fornøyde om vi hadde fått på plass 10 % av det som nå ligger inne.

Og han som i hovedsak har skaffa stoff er Kai Ove Bjerkelund. Han har tatt fram gamle ting både fra 2. etasje, fra nettet, fra Google, fra egne kilder og ved å snakke med folk i laget og i kommunen. Og det tar tid å både finne og å gå gjennom gamle intervjuer og filmer. Det er rett og slett imponerende det Kai Ove har fått fram.

Geir Haatveit har også lagt ned et stort arbeide med å skanne ei mengde gamle bilder fra private albumer og andre kilder, og i tillegg lagt på tekster om hvem som er på bildene, og hvor og når de er tatt. Ca. 600 bilder kommer fra hans hånd.

Holla Historielag sier tusen takk både til Paul, Kai Ove og Geir. Vi sier også takk til de andre som har medvirka til testing og supplement av data.

Til Nome-hæringer og andre, velkommen inn på sida vår fra og med 16. juni kl. 13 og sjekk om det jeg sier er sant. Jeg trur du vil kose deg og like det du ser.

Gunnar Sanden
leder

Over 350 nye Widerøe-bilder

Holla gård
Holla Historielag sendte i fjor inn den store samlinga vi har av gamle Widerøe-bilder til Nasjonalbiblioteket. I stedet for at disse ligger utilgjengelige for folk flest i 2. etasje i Historielagsbygningen på Krøsset, kommer nå disse bildene til fritt bruk hos allmennheten.

Bildene har nemlig blitt scannet i god oppløsning av Nasjonabiblioteket og blir gjort tilgjengelig på nettet deres etter hvert som de er klargjort.

Fram til nå har 37 fargebilder fra Widerøe-samlinga blitt lagt ut på Nasjonalbibliotekets nettsider. I dag, 10.juni 2020, fikk vi beskjed om at ytterligere 356 nye bilder er scanna og gjort tilgjengelige.

Widerøe-bildene finner man på Nasjonalbibliotekets nettsider.

Holla Historielag er svært fornøyd med samarbeidet med Nasjonalbiblioteket og med at denne kulturskatten nå blir lett tilgjengelig for folk med interesse for lokalhistorien i Holla.

Målet er også å gjøre disse Widerøe-bildene tilgjengelige på Historielagets nye nettsider, som blir lansert tirsdag 16. juni kl. 13.
Her vil bildene dukke opp i fotoalbumet Widerøe flyfoto.

Aaheim-brannen

Holla Historielag har det gamle ærverdige Aaheim Hotel som sitt logobilde både på Facebook og på ei ny nettside som snart vil bli presentert.

Hotellet brant i 1920. Nåværende Aaheim Kro brant i dag, 100 år seinere.

Også dette bygget har prega Ulefoss og Lanna lenge. På godt og mindre godt kanskje. Uansett, det var en historisk bygning her på stedet.

Alle foto: Gunnar Sanden

Kr 237.000 bevilget til utvikling av Krøsset

Utvikling av Krøsset

Krøsset på Ulefoss er et viktig senter i kommunen når det gjelder severdigheter og gammel kultur. Det er ikke bare et veikryss. Det er også et kryss mellom Telemarkskanalen/Ulefoss sluse og Gamle vakre Ulefoss bru, som i seg sjøl er en kulturattraksjon. Her er det nærhet til Nomes største private arbeidsplass, Ulefos Jernværk etablert i 1657.

Det har her i fleire hundreår vært industri på begge sider av elva.Tre slottslignende bygg, Ulefos Hovedgaard, Holden og Koh-I-Noor ligger like ved. Krøsset-området var det forrige sentrum på Ulefoss. Noe gamle postbygninger, Gamlebanken, Herredshus og forretningsbygg vitner om. Lille Ulefos ligger like ved, likeledes Kraftstasjonen ved Ulefossen. Noen meter opp langs Kanalen har en også fin utsikt til Lanna.

Holla Historielag har gjennom fleire år jobba med å få til ei rehabilitering av Krøsset-området. Kanskje påvirka av vårt mas, er Krøsset området nå en del av sentrumsplanen. Det ser vi som en fordel. Sammen med Ole Kåre Roland har vi fått presentert noen av våre tanker sammen med hans i noen spennende skisser, se bildene. Vi har presentert disse for Nome kommune og Kanalen/Regionalparken.

Fra sistnevnte blir det nå jobba med bedre skilting. Det er vi glade for, men det tar ennå litt tid før nye skilt er på plass. Kommunen har vært positive, men pengene har uteblitt til opprusting av Krøsset. Vi er takknemlige for positivitet vedrørende maling av Slusevokterboligen som Historielaget i hovedsak utfører.

Utvikling av Krøsset

Og her kommer gladnyheten: Sparebankstiftelsen Telemark – Holla og Lunde har bevilga det vi søkte om, 237.000 kroner til utvikling av deler av Krøsset og hagen som hører til den freda Slusevokterboligen. Bokstavelig talt – tusen takk.

Nå kan vi realisere en del av tankene som blir presentert i Ole Kåres skisser. Vi har jobba i ei gruppe for oppgradering av Krøsset, men vil spesielt takke Erling Susaas for å ha fått til dette nå.
Noe av det første vi gjør er å sette opp benker og bord (fra Ulefos Jernværk, sjølsagt).

Vi vil også sette opp blomsterurner og ikke minst to slipesteiner fra papirslipeindustrien her på Ulefoss. Dette som et minne og som ein skulptur.

Med dette ønsker Holla Historielag ikke bare å ta vare på lokalhistorien, men også å være med på å utvikle Kommunen vår.

Følg gjerne med hva som skjer på Krøsset utover.