Bevaring av tømra i Kirkebakken 27

Kirkebakken 27 (1)Kirkebakken 27 (2)Styret i Holla Historielag har i fleire omganger diskutert Sandbakkens hus i Kirkebakken 27.

Bygget består delvis av ei tømre fra slutten av 1600-tallet. Bygget blei flytta fra Øvre Verket i 1757. Byggherre for bygget registrert i Sefrak var Søren (Søfren) Halvorsen Borse. Han levde i tida 1664-1702. Han var sønn til Halvor Søfrensen Borse født ca. 1640, som eide Jernværket på Ulefoss fra 1676-1701.

Tømmerbygget inne i Kirkebakken 27 er med andre ord et av de eldste bolighusa på Ulefoss. Vi synes derfor det er av stor verdi å ta vare på denne tømra. Tømra har altså mye gammel historie knytta til seg, og er sannsynligvis bygd bare ca. 30 år etter oppstarten av Holden Jernværk. Det er verdt å tenke på det.

Rett før vinterferien fikk vi tilbud fra Johan Diderik Cappelen om å overta tømra vederlagsfritt. Etter en behandling i styret nylig takka vi ja til dette fine tilbudet. Vi takker Johan Diderik Cappelen så mye.

Tømra vil bli lagra i uthuset ved sida av Haugbygningen inntil vi får ordna med tomt og finansiering. Det er naturlig om mulig å sette opp tømra på eller ved Øvre Verket der den sto først.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *