Gamle heiplasser

Bli bedre kjent med noen av heiplassene i og omkring Holla.

I en bildekavalkade i fire deler tar Kai Ove Bjerkelund oss med på en halvannen times vandring. Gjennom bilder, kart, musikk og tekst blir vi kjent med et 50-talls plasser og deres historie.


Blant plassene som inngår i bildekavalkaden er:

 • [Del 1]: Hollaseter, Grønli, Hegnaplassene, Brøndalsplassene,
  Brennebu, Teksleplassene og Røybekk
 • [Del 2]: Himingplassene, Sanna gård, Neverstå, Langstulen, Morgedalen, Grasdalen, Odden, Høydalen (Kilebygda), fløtningsveien Ugge-Bøvann og Bømark
 • [Del 3]: Ugge, Teigen, Lauvbukta, Brokestua, Auretjennstua, Lille Høydalen, Store Høydalen og Helsokn
 • [Del 4]: Kverndalsetra, Svarttjenn-stua, Loftsdalen, Stuverud, Viftingsetra, Håvet ved Viftingen, Lusefjell, Mil.org-cella, Busekåsa ved Vestervann, Øya Stavsjø, Rønjomstua, Røybekkdalen, Svartufsplassene, Torjusrødplassene, Tønnestulen, Håtveitseter/Dammen, Bergits plass, Lindgrimstua Tjuvefjell, tømmerkoia Setertjenn, Bygdeborg og Murfjell

Bildekavalkaden finner du på denne sida.

5 kommentarer

 • Gunnar Sanden

  Du verden så bra kunnskaper Kai Ove Bjerkelund sit inne med. Viktig kunnskap om Heia.

 • Gunleik Aspheim

  Imponerende kunnskaper og flotte bilder.
  Artig å ha røtter langt inne på heia.

 • Kai+Ove+Bjerkelund

  Denne bilderevyen ble laget for 10 år siden. Det finnes flere gamle boplasser i dette begrensede området, men bygningene forsvant for svært lenge siden.
  Noen presiseringer:
  Jaktstua på Brennebu ble bygget omkring 1815 og ble fredet i 1966 som Norges eldste hytte bygget til rekreasjonsformål. Se Holla-Minner nr. 33 – 2019.
  Fast bosetting på Ugge til omkring 1967.
  Lille Høydalen eies i dag av familiene Skoe og Valen.
  Nedre Teksle ble nedbrent 28. mars 2019. (Dessverre).
  En artikkel om Øya i Stavsjø vil bli presentert i Holla-Minner 2021.

 • Dette var veldig interessant og moro å se, Kai Ove Bjerkelund. Imponerende kunnskap du har delt her, og bildevideoene var flotte med musikk og greier 🙂 Tusen takk for alt arbeidet du gjør for historielaget, til nytte og glede for så mange, både i dag og for all framtid.

  • Kai Ove Bjerkelund

   Takk for hyggelig tilbakemelding, Liz. Bildefilmen ble laget i «historielagets ånd». En av grunnene til at det ble bestemt å gi ut en bok årlig (Holla-Minner) fra slutten av 1980-tallet var nettopp å presentere småplassene og deres historie som var «glemt» eller hadde fått liten omtale i Holla-bøkene (Holla I 1925/1975). Dette var et forsøk på å presentere noen plasser i bilder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *