Slipesteiner fra Aalls tresliperi
I dag – 16. september – tok vi opp to fine slipesteiner som har vært brukt på Aalls tresliperi. Sliperiet blei lagt ned på tampen av 1971.
Forhistorien er: For noen år siden såg undertegna 5 slipesteiner som var brukt som fyllmasse og lå ute i Eidselva like nedafor Karosserifabrikken. Bjørn Jenssen og Leif Anders Skipenes sa ja til at Historielaget kunne ta opp et par. Det dukka seinere opp fleire steiner i forbindelse med graving i området, men de var en del skada.
For et par uker siden satte Rune Vibeto og jeg ut kano og fikk festa ei line i ein slipestein som lå 3-4 meter ute i Eidselva. Denne blei så elegant heisa opp i går. Med på jobben var Rune Vibeto, Erling Susaas, undertegna og ikke minst Ole Trygve Halvorsen med den største gravemaskina og lastebil.
Ole meinte vi kunne få opp ein fin slipestein til fra vannet, og slik blei det. Slipesteinene er nå plassert som en skulptur og minnesmerke over gammel industri på Ulefoss. Cappelen hadde tresliperi etablert i 1889 og lagt ned i 1972 rett nedafor der slipesteinene nå står. Pipa står igjen som et minnesmerke rett ved.
Mange takk til Ole for elegant oppheising og plassering av slipesteinene. Og vi kan også takke han for at vi fikk med to bortimot feilfrie brynesteiner.
Hvordan blei så disse slipesteinene brukt? Prinsippet er at ein sliper opp tømmerkubber og får papirmasse. Papirmassa inneholder ca. 50% vann. Den blei lagra og tørka i baller på ca. 200 kg, og deretter lasta ombord i lektere. Fra Ulefoss blei dette transportert til Skien og solgt til kunder i inn- og utland. Papirmasse er da et mellomproduktfor papirproduksjon.
Det fine bygget med høy pipe som ligger tett inntil vegen på Sagene, og som bl.a. har vært mekanisk verksted hos Aall, var før det tørkeri for papirmasse fra tresliperiet til Aall.
På Kistefoss, nær Hadeland Glassverk, har ein bl.a. tatt vare på ein heil tresliperifabrikk med maskiner og det heile. Kistefoss er vel verdt et besøk.