Plateslepp med langeleik fra Holla


Den 20. september var Holla Historielag tilstede ved plateslepp på Fagernes for CD-plata «Høyre du, mann!». Det er en samling langeleikopptak fra perioden 1955–1983. Plata er utgitt i et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket og Valdresmusea.

Historielaget var invitert fordi Holla regnes som et av de viktigste tradisjonsområdene for langeleik i Norge. Melodier spilt av Arthur Vibeto («Den store, grå bukken») og Lina Holte («Halling» og «Bordstabeln») er med på plata. Disse og andre melodier kan høres her på historielagets nettside.

Under platesleppet på Fagernes var historielaget representert ved Reidar Holte (barnebarn til Lina Holte) og Paul Vibeto (sønn til Arthur Vibeto). De hadde med seg langeleiker og lur laget i Holla og fortalte om Holla-tradisjonen.

Folkemusikkarkivar Elisabeth Kværne ved Valdresmusea forteller at våre representanter gjorde platesleppet ennå mer interessant, lærerikt og trivelig. Dyktige pedagoger med flotte instrumenter og en familietradisjon flere burde gjøre seg kjent med, sier hun.

Holla-tradisjonen hadde stor interesse i langeleikmiljøet og er viet bred omtale i ei stor bok om langeleiken – «Langeleiken – heile Noregs instrument» – som skal utgis seinere i høst.

  • Plateslepp på Fagernes 20. september 2021

Reidar Holte har sendt oss følgende rapport fra platesleppet:

Mandag 20. september møtte vi begge opp i festsalen på Valdres Folkemuseum kl.16.30 med 3 langeleiker og en lur. To av langeleikene etter Lina og en lur, samt en langeleik etter Arthur. Denne leiken etter Arthur ble bekreftet å være fra 1794.

Vi ble tatt imot av Elisabeth og en rekke andre utøvere. Først på programmet var en herlig fiskesuppe med godt brød som tilbehør. Her gikk det uformelle samtaler rundt bordet før det ble avsluttet med kaffe og kaker.

Kl.18 startet konserten med en rekke utøvere fra Valdres og områdene rundt. Andrea Søgnen fra Gol i Hallingdal spilte «Den store grå bukken» etter både Lina og Arthur. Vi var de eneste ambassadørene for Telemark og ble underveis i konserten bedt om å komme fram på podiet for å si litt om familietilhørighet og gamle tradisjoner i Telemark.

I den forbindelse var det godt å støtte seg til artikkelen om langeleiktradisjonen i Holla-Minner 2019 (side 16) – signert Kai Ove Bjerkelund.

Etter dette ble det også spel etter Lina og Arthur. Konserten avsluttet ca. kl.20, men det ble fortsatt en del småprat over bordet med våre instrumenter. Mange var nysgjerrige og vitebegjærlige. Spesielt handarbeidet rundt luren skapte mye engasjement.

Kl.20:30 satte vi kursen mot Valdres hotell for å avslutte med en pizza på byen. En begivenhetsrik kveld var slutt. All honnør spesielt til Elisabeth Kværne for et profesjonelt opplegg.


  
«Høyre du, mann!»
Valdresmuseas presentasjon av CD-en «Høyre du, mann!» på YouTube. Arthur Vibeto og Lina Holte blir presentert mellom 0:58 og 1:48.


Varighet: 5 min. 7 sek.
Publisert på YouTube: 6. april 2021

«Høyre du, mann!» kan kjøpes fra Valdres Folkemuseum for kr. 160 (inkl. porto). Send e-post til info@valdres.museum.no. Eller besøk Nasjonalbibliotekets nettbutikk.

Holla Historielag ønsker lykke til med både plate- og boksalg.

Vakter til mila

Det nærmer seg tenning av mila og vi må sette opp vaktlister. Den høytidelige tenning av mila vil etter planen finne sted lørdag 23. oktober. Vi regner med å måtte ha døgnvakt i 5 til 7 døgn etter tenning. Mange har allerede tegnet seg, men vi trenger flere.

Vi deler døgnet i fire på denne måten:

  • Natt: 24:00–07:00
  • Formiddag: 07:00–12:00
  • Ettermiddag: 12:00–18:00
  • Kveld: 18:00–24:00

Meld fra til Gunleik Aspheim på tlf. 906 96 888 – gjerne via sms eller send e-post til aspheimg@online.no

Merk at dette er avgjørende å ha på plass før vi kan tenne mila.

PS!
Har du fått tildelt vakt og av en eller annen grunn ikke kan møte, må du selv skaffe vikar.
Det vil alltid være to på vakt.

Alle publiserte innnlegg om kullmile-prosjektet
 
Se også innslag på distriktnyhetene

Gatevandring på Sagene

Da er vi klare for ei historisk gatevandring på Sagene. Det blir lørdag 2.oktober kl. 14. Merk deg tida! Det er ikke lenge til.

Per Bernt Tufte blir vår eminente guide på rundturen. Vi starter på Krøsset, går over brua, under brua forbi der tresliperiet og saga lå, opp til Brakka, Lille Ulefos, ned til området ved Karosserifabrikken og videre bort til enden av fabrikkbygningene som før hørte til Aall.

På Krøsset kan du nå også ta i øyesyn to store slipesteiner fra Aalls tresliperi, som nå blir ein skulptur og et minnesmerke over ein viktig del av industrien på Ulefoss.

Arrangementet er et samarbeid mellom Ulefos Hovedgaards Venner og Holla Historielag.

Værforbehold. Vi følger korona-reglene.

Velkommen til ei interessant vandring.

Slipesteiner fra Aalls tresliperi

I dag – 16. september – tok vi opp to fine slipesteiner som har vært brukt på Aalls tresliperi. Sliperiet blei lagt ned på tampen av 1971.

Forhistorien er: For noen år siden såg undertegna 5 slipesteiner som var brukt som fyllmasse og lå ute i Eidselva like nedafor Karosserifabrikken. Bjørn Jenssen og Leif Anders Skipenes sa ja til at Historielaget kunne ta opp et par. Det dukka seinere opp fleire steiner i forbindelse med graving i området, men de var en del skada.

For et par uker siden satte Rune Vibeto og jeg ut kano og fikk festa ei line i ein slipestein som lå 3-4 meter ute i Eidselva. Denne blei så elegant heisa opp i går. Med på jobben var Rune Vibeto, Erling Susaas, undertegna og ikke minst Ole Trygve Halvorsen med den største gravemaskina og lastebil.

Ole meinte vi kunne få opp ein fin slipestein til fra vannet, og slik blei det. Slipesteinene er nå plassert som en skulptur og minnesmerke over gammel industri på Ulefoss. Cappelen hadde tresliperi etablert i 1889 og lagt ned i 1972 rett nedafor der slipesteinene nå står. Pipa står igjen som et minnesmerke rett ved.

Mange takk til Ole for elegant oppheising og plassering av slipesteinene. Og vi kan også takke han for at vi fikk med to bortimot feilfrie brynesteiner.

Hvordan blei så disse slipesteinene brukt? Prinsippet er at ein sliper opp tømmerkubber og får papirmasse. Papirmassa inneholder ca. 50% vann. Den blei lagra og tørka i baller på ca. 200 kg, og deretter lasta ombord i lektere. Fra Ulefoss blei dette transportert til Skien og solgt til kunder i inn- og utland. Papirmasse er da et mellomproduktfor papirproduksjon.

Det fine bygget med høy pipe som ligger tett inntil vegen på Sagene, og som bl.a. har vært mekanisk verksted hos Aall, var før det tørkeri for papirmasse fra tresliperiet til Aall.

På Kistefoss, nær Hadeland Glassverk, har ein bl.a. tatt vare på ein heil tresliperifabrikk med maskiner og det heile. Kistefoss er vel verdt et besøk.

Markering ved kirkeruinen


Lørdag 11. september var det en fin markering på Høyden av avslutninga på rehabiliteringa av Holla kirkeruin. Arbeidet starta alt i 2007 i regi av Riksantikvarens ruinprosjekt. 14 år etter var jobben gjort i denne omgang, men det er et vedlikeholdarbeid som forsåvidt fortsetter, og som aldri blir ferdig. Nå er det fylket basert på statlige midler som har ansvaret.

Kirkeruinen har blitt virkelig fin, og vedlikeholdet rundt ruinen er også topp. Besøkende til kirkeruinen har økt mye i det siste, og Holla Historielag vil absolutt anbefale et besøk. Se f.eks. på sogneprest Michel Nielsøn Thones gravplate fra 1672, som er plassert innvendig på kirkas sørvegg. Dette et Holden Jernværks eldste produkt som ein kan se offentlig.

Geir Haatveit holdt ei interessant tale. Det var dessuten taler av fylkesadministrasjonen, av varaordfører Anders Hjelseth, av Heidi Elise Kvale. Henrik Ødegaard bidro med vakker middelaldersang og prost Asgeir Sele holdt tale.

Etter markeringa på Høyden var det et interessant seminar rundt temaet på Spiseriet. Geir Haatveit fikk fortjent takk for sin innsats ved rehabiliteringa. Kai Ove Bjerkelund er også en viktig ressursperson når det gjelder Holla kirkeruin. Og takka være lokal innsats, lyser det fint på Høyden nå i høstmørket.

Alle foto: Gunnar Sanden

Solvoll: Kollabrennær’n

Solvoll: Kollabrennær'n
Bernt Solvoll har nok en gang latt seg inspirerer av en dugnad i Holla Historielags regi. Denne gangen dreier det seg om den pågående milebygginga på Skjessmo’n.

Lytt til Bernt Solvolls flotte vise om kollabrennær’n – og se historielagets utrettelige dugnadgsgjeng i aksjon på den første kollmilebyggedagen, 6. september 2021.


♩♫♪ Jeg er kollabrennær jeg
Sånn som far min før meg ♫♩♫

♩♫♩ Dag og natt går i ett
Mila må bli ettersett
I ein 14 dagers
Brenner alltid mila mi ♪♪♬

♩♫♪ Jeg er kollabrennær jeg
Sånn som far min før meg ♫♩♫

Hør flere sanger av Bernt Solvoll.
Alle publiserte innnlegg om kullmile-prosjektet
 
Se også innslag på distriktnyhetene

Milebygginga er i gang


Vi er godt i gang – og det er ikke for seint å bli med…

Første dag med milebygging er over. For en fantastisk gjeng. Jeg tror jeg har alle med meg på at dette har vært gøy.

Det er nye muligheter i morgen tirsdag 7. september kl.10. Vel møtt på Skedsmosletta innafor Dagsrud. Husk å ta med mat, drikke, arbeidstøy og hansker.

Gi gjerne beskjed til Gunleik Aspheim tlf. 906 96 888 eller Erling Susaas tlf. 958 58 158, dersom du kommer.

Alle publiserte innnlegg om kullmile-prosjektet
 
Se også innslag på distriktnyhetene

Solvoll: Heia

Solvoll: Heia
Hollas historie hadde ikke vært den samme uten «Heia»!
«Heia» er så mye, mye mer enn ei hei.

Lytt til Bernt Solvolls hyllest til Heia.


♩♫♪ Fra Breskemyr te Landsmarka
der buktær det seg en vei
Som er så mye meir enn en vei
for både deg og meg
Der har vi levd vår ungdomstid
og tjuvfiska i alle vann
Her har vi gått fra guttunge
og heilt til voksen mann ♬♪
 
Hør flere sanger av Bernt Solvoll.