Dramaet på Grasdalsseteren

Grasdalssetra i 2012
Her er en historie spunnet rundt det eldste av mange sagn fra Grasdalsområdet, Telemarks mest sagnomsuste sted. Vi kan lese om setringen, sølvfunn, drap og seterbudeia Solfrid som tok sitt eget liv og ble begravet her på 1600-tallet.

Artikkelen er skrevet av Karl Stenhaug og presenteres på vår nettside med tillatelse fra Sigfred Steinhaug. Du finner den via hovedmenyen: Lokalhistorie | Lokalhistoriske artikler eller via denne direktelenken.

Geologiutstillinga offisielt gjenåpna

Da blei Geologiutstillinga offisielt gjenåpna og denne gongen i Huset på muren, Øvre Verket. Før det hadde utstillinga vori stengt anslagsvis 5 til 7 år i Gamlebanken på Krøsset.

Ivar Fæhn Nilsen holdt ei fin åpningstale. Deretter var det fullt av folk inne på utstillinga, som mange meinte hadde blitt bra. Takka dugnadsgjengen i Holla Historielag har lokalet blitt mala, skjulet rydda og ordna og utstillinga flytta på plass.

Bjarne Valen såg bl.a. på bor rigg og utstyr han hadde gitt og kom med forslag til forbedringar. Og vannpumpa frå Gruvevirksomheten i Grasdalen er på plass.

  • Ivar Fæhn Nilsen holder åpningstala
Foto: Gunnar Sanden

Klassebilder fra Helgen skole

To klassebilder fra Helgen skole – er lagt til i fotoalbumet Gamle Holla-bilder. Bildene er tatt på 1930-tallet.

Dersom du har flere opplysninger om bildene, hører historielaget gjerne fra deg. Du kan enten legge på en kommentar på det enkelte bildet eller sende opplysningene på e-post.

Nedenfor ser du de 2 «nye» bildene.

 
Klikk på et av bildene nedenfor for å åpne fotoalbumet i større størrelse. Da vil du kunne:
• se flere opplysninger om hvert enkelt bilde
• bla i fotoalbumet
• starte/stoppe lysbildeframvisnig av bildene
• legge på kommentarer på enkeltbilder
 

Geologi i Huset på muren

Nå på lørdag 28. mai åpnar Geologi-utstillinga i Huset på muren på Øvre Verket. Vi tar også i bruk halve uthuset.

Ein stege som har stått inne i gruvene i Gruveåsen er på plass. På plass er også bormaskin m.m., som blei bruka i Norsk Bergverk Søve Gruver. Ikkje minst er ein nyoppussa 1955-modell Commer lastebil som tilhørte Søve Gruver parkert her. Den blir nå eigd av Nome Motorhistorisk Forening.

Utstillinga åpnar i regi av Holla Historielag. Dugnadsgjengen der har stått for alt arbeid med oppussing, flytting frå Gamlebanken og etablering på Øvre Verket. Utstillinga i Gamlebanken har vori stengt i mange år.

Åpninga er ved Ivar Fæhn Nilsen kl. 14. Men kom gjerne før. Dette er åpningsdagen for sesongen på Øvre Verket: kl 11-12 er veteranbilar, MC-er og mopedar på plass. Sjå også utstillinga «Gammelt porselen på gammelt broderi» i Håndarbeidsstua. Kl. 12.30 åpnar ny utstilling bl.a. med Viggo SolvangJan Olav Forberg.

Og det blir nybaka brød frå steinovnen.

Velkommen. Gratis adgang.

Foto: Gunnar Sanden

Innholdsrik dag i Grasdalen

Heildagstur til Grasdalen i dag. Starta frå Ulefoss kl. 13, heime igjen kl. 18-18.30. Men ein god og fin dag blei det, synes eg. Kanskje litt lenge for noken som ikkje var spreke til beins.

Mye prat og kos såg det også ut til å bli. Vi var ca. 75 på tunet til hytta som Sigbjørn Andreassen og kona disponerer. 20 bilar parkert. Folk frå Oslo, Siljan og Porsgrunn i tillegg til meir lokale.

Gode historiar fortalt av Sigfred Steinhaug , Kai Ove Bjerkelund og Svein Tore Høidalen. Moro å høyre om litt overjordiske ting. Fint å sjå spor etter gruvedrift på begge sider av Grasdalsvannet. Artig å sjå restane etter saga i Grasdalen. Fint å kome heim igjen etter ein lang og innholdsrik dag.

Foto: Gunnar Sanden

Åpning av geologiutstillinga

Lørdag 28.mai er det offisiell åpning av den nye Geologiutstillinga på Øvre Verket. Det skjer i forbindelse med at Øvre Verket innleder sommersesongen. Se hele programmet for sesongåpninga.

Både Huset på muren og halve uthuset der er fylt med informasjon og stein frå Nomes spesielle geologi. I tillegg er det stein frå andre plassar.

Nye ting på utstillinga er ein trestige som har vori inne i gruvene i Gruveåsen, og bormaskin m.m. som har vori i Norsk Bergverk/Søve Gruver. Og ute står altså ein 1955 modell Commer lastebil som har tilhørt same firma.

Nome Motorhistorisk Forening som eig Commeren, har nå satt opp et skilt på Øvre Verket som både presenterer Søve Gruver og bilen på ein fin måte.

Foto: Gunnar Sanden

Skyss med Jonas Lindgren…

Vi har fra forskjellige kanter fått samlet et knippe riktig gamle bil-bilder fra Holla. De er nå lagt til i fotoalbumet Gamle Holla-bilder.

I tillegg til bildet av Jonas Lindgrens bil, som ble brukt til å skysse folk mellom Ulefoss og Lunde på 1920-tallet, er det bl.a. foto av fløtningsinspektør Nils Schiøtts 1911-modell «Pedal-Ford» og av en gammel firmalastebil som tilhørte S. D. Cappelen.

Er du interessert i flere opplysninger om gamle biler i Holla, minner vi om Nils Garmo og Per Bernt Tuftes bok «40 år med folk og biler i gamle Holla».

Dersom du har flere opplysninger om noen av disse bil-bildene, hører historielaget gjerne fra deg. Du kan enten legge på en kommentar på det enkelte bildet eller sende opplysningene på e-post.

Du finner en oversikt over alle fotoalbumene på historielagets nettsider via hovedmenyen: Bilder-lyd-video | Bilder.

 
Klikk på et av bildene nedenfor for å åpne fotoalbumet i større størrelse. Da vil du kunne:
• se flere opplysninger om hvert enkelt bilde
• bla i fotoalbumet
• starte/stoppe lysbildeframvisnig av bildene
• legge på kommentarer på enkeltbilder
 

Krøsset-prosjektet

Krøsset-prosjektet
Da er ein ny del av Krøsset prosjektet til Holla Historielag gjennomført.

Fire skilt som bør gi ein bra informasjon for turistar og fastbuande om viktige severdighetar og turløyper på og ved Ulefoss er montert. Alt på et solid tregjerde i tettvoksen furu. Ole Kåre Roland, Erling Susaas, Gunnar Sanden har stått for dette med Rune Vibeto som tilknytta medlem.

Det første skiltet viser det du ser ut av vinduet av den gamle industristaden Ulefoss. På neste skilt: «Dette må du se: Telemarkskanalen, Ulefos Hovedgaard, Øvre Verket og Ulefoss Badeland (om sommeren)». I tillegg litt av det ein ser på Krøsset.

Neste skilt: 16 severdighetar på norsk og engelsk. Neste skilt: Kart, tur- og badeforslag og nettstader på Ulefoss og i Lunde. Ta gjerne ein titt.

Takk til Sparebankstiftelsen i kommunen for finansiering.

  • Skilt nr. 1: Det du ser ut av vinduet av den gamle industristaden Ulefoss
Foto: Gunnar Sanden

Værksfolk i folketellingene


Mange av de gamle værksboligene er revet, men heldigvis er det en del som har overlevd fram til våre dager, først og fremst på Øvre Værket.

Nils Johan Stoa har utarbeida en flott oversikt over 13 av de gamle værksboligene. Den gjør det enkelt å finne fram til hvem som bodde i disse husene – gjennom lett tilgjengelige oppslag i folketellingene mellom 1865 og 1920.

Oversikten finner du via hovedmenyen: Lokalhistorie | Lokalhistoriske artikler eller vha denne direktelenken til artikkelen Værksfolk i folketellingene.

Et sota liv, men mest moro…

Mile-prosjektet i havn
Da er kullmile-prosjektet vel i havn. Takk til alle involverte. Dere har vært med på å gjennomføre noe som startet som en drøm.

En fantastisk innsats fra arbeidsgjengen. Slitsomt og til tider et sota liv, men jeg tror alle er enige om at det har vært mest moro.

Takk for tilliten og for at styret i historielaget ga sin tilslutning. Det har vært utrolig gøy å lede dette prosjektet.

Om du ønsker å kjøp køl, kan du ta kontakt med undertegnede (906 96 888) eller Erling Susaas (958 58 158).

Se innslag om mileprosjektet på NRKTV
NRK var på besøk tidligere i uka og gjorde opptak. Innslaget, som ble sendt kl.19:45 i kveld (mandag 2. mai), finner du på Distriktsnyhetene fra Vestfold og Telemark. Det er innslag nr 9: Trekull fra egen mile – 11 min. 5 sek. ut i sendinga.

Utafor Arbeider’n, Nøitralitetsvern…

Bildet fra det gamle forsamlingslokalet på Lanna er trolig tatt etter krigen. Det og fem andre gamle bilder er nå lagt til i fotoalbumet Gamle Holla-bilder.

I tillegg til bildet fra Arbeider’n, er det bl.a. to bilder av Nøitralitetsvernet i Holla i 1914, samt et foto av stallmester Tollef Søve og hesten «Sølvi», som sto for melkekjøringa til Holla Meieri i sin tid.

Dersom du har flere opplysninger om noen av disse bildene, hører historielaget gjerne fra deg. Du kan enten legge på en kommentar på det enkelte bildet eller sende opplysningene på e-post.

Du finner en oversikt over alle fotoalbumene på historielagets nettsider via hovedmenyen: Bilder-lyd-video | Bilder.

 
Klikk på et av bildene nedenfor for å åpne fotoalbumet i større størrelse. Da vil du kunne:
• se flere opplysninger om hvert enkelt bilde
• bla i fotoalbumet
• starte/stoppe lysbildeframvisnig av bildene
• legge på kommentarer på enkeltbilder