Tommy Sørbø-kåseri på Øvre Verket

Holla Historielag har invitert kunsthistoriker og forfatter Tommy Sørbø til å holde kåseri om to fine malerier som har levd et sørgelig anonymt liv her i kommunen. Historielaget ønsker å løfte fram disse maleriene.

Det er i år 20 år siden vi fikk det eldste av dem som testamentarisk gave. Nå var det en anledning til å gjøre folk oppmerksom på at vi har disse nasjonale klenodiene her, hvor de naturlig hører hjemme og kan sees av interesserte.

Kåseriet, som Sørbø har gitt tittelen «Ville fosser og ville bønder – et kåseri om romantikernes syn på Telemark, med utgangspunkt i to malerier», holdes i Spiseriet på Øvre Verket onsdag 22. mars .

Johan Eckersbergs «Foss i Telemark» (1851)
Eilif Peterssens «Eidsfoss» (1913)

«Foss i Telemark»
I 2003 mottok Holla Historielag – på vegne av Nome kommune – et svært interessant maleri fra gullalderen i norsk malerkunst, «Foss i Telemark» fra 1851. Johan Eckersberg (1822–1870) malte det da han var på besøk hos familien Cappelen, og det framstiller et parti i Vrangfoss slik det så ut før kanalen kom.

Bildet kom til Holla Historielag som testamentarisk gave fra Johannes Anthon Johannessen, og det hadde hatt en interessant vandring før det kom til oss. Blant annet har bildet vært eid av Theodor Egeberg, som var livlege for både kong Oscar og kong Haakon.

I 1914 ble maleriet vist fram på Norges store jubileumsutstilling i Frognerparken i Kristiania. Merkelapp bakpå maleriet viser at det da hadde tittelen «Landskab med Fos». Plaketten på bildet forteller at det senere har fått tittelen «Foss i Telemark».

Vi har altså hos oss en nasjonal severdighet som ikke mange har vært oppmerksom på. Spesielt gledelig er det å ha maleriet i rådhuset i vår kommune, hvor det naturlig hører hjemme og er tilgjengelig for turister og andre interesserte året rundt. Det kommer nå nyrestaurert fra malerikonservator Fridrik Bertelsen etter godt samarbeid mellom Holla Historielag og kulturavdelingen i Nome kommune og vil bli avduket på arrangementet på Øvre Verket 22.mars 2023.

«Eidsfoss»
Tommy Sørbø vil også fortelle litt om Eilif Peterssens (1852–1928) storslagne Eidsfoss-maleri på rådhuset. Det er fra 1913 og ble malt på oppdrag for familien Cappelen før utbyggingen. Bildet var i familiens eie fram til det ble skjenket kommunen av kammerherreinne Eleonore Cappelen ved innvielsen av Holla herredshus i 1935 og fulgte senere med til rådhuset på Ringsevja, hvor det nå er tilgjengelig og vakkert plassert for alle som kan ha glede av det!

Se arrangementsinnbydelsen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *