Jernverksarkivet på plass i «fryseren»

Nå er hele det store jernverksarkivet på plass hos Vestfoldarkivet. Drøyt 300 flyttekasser fordelt på 40 paller ble levert og losset tirsdag 26. november. Snaut halvparten av pallene er plassert i «fryseren» (se bildet), mens resten står på vent til neste runde.

En dugnadsgjeng fra Historielaget med leder Gunleik Aspheim i spissen sammen med folk fra Cappelen sørget for å bære ut kassene fra Koh-i-Noor i forrige uke. Totalt dreier det seg om hele 138 hyllemeter med gammelt arkivmateriale fra Ulefos Jernværks virksomhet fra 1803 til 1980-tallet.

Dette materialet har aldri tidligere vært tilgjengelig for offentligheten. Verken historielaget, forskere eller forfattere har sluppet til. Nå vil Vestfoldarkivet gå i gang med muggsanering og katalogisering av materialet. Går alt eller planen, kan mye av jobben være gjort allerede innen utgangen av 2025. Da vil enhver som er interessert kunne bestille tilgang til materialet via Arkivportalen.

Avleveringen av dette historiske materialet skjer etter initiativ fra dagens eiere av Ulefos Jernværk. I våre dager er en slik avlevering en kostbar affære. Holla Historielag ble kontaktet, og Kai Ove Bjerkelund gjorde en uvurderlig jobb med å utforme en meget solid søknad til SparebankStiftelsen Nome (Lykill) om midler til hele prosessen. Full dekning av kostnadene ble innvilget 12. oktober 2024 – totalt kr 1 329 250.

Nå drøyt fem uker seinere er kontrakten mellom partene inngått og hele arkivet er flyttet og på plass i velegnede arkivlokaler hos Vestfoldarkivet. Her har ingen ligget på latsida.

Historielaget vil rette en stor takk til alle involverte parter og takke for særdeles godt og effektivt samarbeid.

   
Alle foto: Ingrid Nøstberg, Vestfoldarkivet

3 kommentarer

  • Knut Helkås Dahl

    Dette er jo et fantastisk prosjekt. Takk til de involverte, dugnadsgjengen fra historielaget og Sparebankstiftelsen. Takk også til Cappelen som forstår den almene betydning og interesse et slikt arkiv har. Å registrere og katalogisere dette er en formidabel jobb, hvem betaler det? Blir noe av dette digitalisert?

    • Kai Ove Bjerkelund

      Beløpet som ble innvilget fra SparebankStiftelen Nome skal dekke alle kostnader fra pakking av arkivet i Koh-i-Noor til evigvarende og sikker lagring i Statsarkivet i Kongsberg. Dette inkluderer ordning/systematisering av arkivet iht. nasjonale standarder, ompakking i arkivbestandig emballasje dvs. syrefrie arkivomslag og esker, registrering av arkivet ned til mappenivå med en omtale av hva mappene inneholder samt utarbeidelse av arkivkatalog og publisering på nettkatalogen Arkivportalen.no.
      I tilegg må noe av arkivmateriale muggsaneres dvs. renses med spesialutstyr.
      Denne jobben starter Vestfoldarkivet med over nyttår og vil ta 1 års tid før arkivet overføres til Statsarkivet i Kongsberg hvor det lagres sammen med det eldste arkivmaterialet fra Ulefos Jernværk (Holden Verk).
      Nedfrysingen gjøres for å unngå/drepe eventuelle papirspisende innsekter som skjeggkre.
      Arkivverket digitaliserer kun viktige dokumenter av nasjonal interesse på eget initiativ, men vi kan fremsette ønsker. Ellers må vi nok bestille materiale på forhånd som vil ligge klart på lesesalen i Kongsberg for gjennomsyn/kopiering. Det eldste arkivmaterialet vil kreve trening i å lese gotisk håndskrevet tekst.

      • Tips 1: Jeg har 35 års erfaring i å lese gotisk håndskrift, og stiller mer enn gjerne opp!
        Tips 2: Jeg har et godt digitalkamera og tilgang til reprostativ, som jeg har brukt mye til å avfotografere gamle protokoller med. Det fungerer mye bedre enn å kopiere.
        Hilsen Gard «Dutte» Strøm 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *