På vegne av styret i Holla Historielag ønskes alle våre medlemmer og andre historieinteresserte en riktig God Jul og Godt Nyttår!
På bildet ser vi en av Ringsevja-plassene til venstre med uthusene på høyre side av vegen. Vi ser også Holla kirke, «Kampen», Verkets skole og «Helgas hus».
Den gamle tradisjonen med at juleneket (fugleneket/spikkebandet) skulle henge høyt på en stake ser vi blir praktisert. Tradisjonen med julenek, for å vise omtanke for spurvefugler – særlig gulspurv, er nevnt i skriftlige kilder fra 1750-tallet.
Vi tar med en faksimile fra Ulefoss Avis 19. desember 1958. Fra 1957 var det julegrantenning i flere år både ved Vårheim på Fen og ved bussholdeplassen på Ulefoss som den gang var ved Sanitærbygget på «Krøsset». Når tradisjonen startet i Holla vites ikke, men skikken med utendørs julegrantenning ble startet av Frelsesarmeen i Oslo i 1919.
«Stemningsfull julegranstenning på Ulefoss og Fen søndag Julegranene på Fen og Ulefoss ble tent søndag kveld i nærvær av mye folk – og det var ikke fritt for at de yngste igjen så forventningsfulle på den store julegrana som danner opptakten til årets julefeiring i Holla.
Ulefos Musikk-korps stemte i med de kjent og kjære juletonene på Bussholdeplassen, mens lette snøkorn føyk i luften, og og de yngste dannet en ring rundt treet og sang med. Sokneprest Smedby talte og minnet om julens egentlige og alvorlige innhold, og deretter spilte Musikk-korpset igjen.
På Fen ble treet tent på plassen utenfor Vårheim og etter at korpset hadde spilt en julesalme, ønsket Sverre Morønning velkommen til julegranåpningen på Fen. Kaptein Klingenberg fra Frelsesarméen holdt deretter en kort andakt, hvoretter korpset spilte og de små dannet ringt rundt treet.
Etter at den korte høytideligheten var avsluttet utendørs, ble folk invitert til å komme innenfor, og her fikk de små poser mens de store fikk kaffe til medbrakte kaker og praten gikk om løst og fast. Etter at Musikk-korpset hadde styrket seg, spilte de opp igjen – denne gang fra scenen – til stor glede for alle som hadde møtt fram. Og det skal sies, at på Fen var det virkelig sus i tingene – Morønning og hans medhjelpere fikk tingene til å gå bra unna.
På begge steder ble det tatt kollekt til syke og gamle.» Ulefoss Avis, 19.12.1958
Sverre Morønning var bosatt på Fen, arbeidet i Søve Gruver og var stifter av og første leder i Fen Velforening fra 1960.
Kaptein Klingenberg: Ruth Klingenberg (som ble gift med Anders August Høiseth – bl.a. kjent fra Ulefoss Danseorkester og som initiativtaker til stiftelsen av Holla historie- og kulturlag i 1963).
Sokneprest Smeby: Ivar Smeby var sokneprest i Holla 1950-1960.
Ulefoss Musikk-korps: Ulefos Værks Hornmusikk (Værksmusikken) og Aall Ulefos Brugs Musikkorps hadde nå slått seg sammen til Ulefoss Musikkorps.