Nytt styre i historielaget

Fra venstre: Mari Halvorsen, Øystein Haugen, Aud Rui, Harald Skarstein (vara), Rune Vibeto, Bjørn Werner Nilsen, Ivar Fæhn Nilsen, Gunleik Aspheim (styreleder) og Ole-Martin Gulliksen.
Kristoffer Gaathaug (vara) var ikke til stede.

Holla Historielag har fått nytt styre og for første gang på mange år er det nå to kvinner med i styret. Valget fant sted på historielagets årsmøte på RIBO torsdag 13. mars med om lag 40 medlemmer til stede.

Ole Moen gikk ut av styret etter eget ønske – etter lang og tro tjeneste. I hans sted ble valgt Aud Rui. De øvrige styremedlemmene var enten ikke på valg eller ble gjenvalgt for en ny periode, blant dem Gunleik Aspheim som tar en ny periode som leder og Mari Halvorsen som ble gjenvalgt som styremedlem.

I 2012 besto historielagets styre av 5 kvinner og 4 menn, men i årene etter har det kun vært én kvinne i styret. Valgkomitéens leder Reidar Holte innrømmet at det har vært vanskelig å rekruttere kvinner til styret i den seinere tida, men uttrykte glede over at kvinneandelen nå i det minste er doblet til to.

Årsberetning
Styreleder Gunleik Aspheim gikk gjennom årsberetningen. Den var usedvanlig lang og gjenspeilet at 2024 var et særdeles aktivt år. Det største prosjektet i året som gikk var unektelig arbeidet med å gjøre i stand Gamlebanken, slik at Jern- og Kanalutstillinga og turistinformasjonen igjen kunne åpne. Det var åpenbart populært. Mer enn 1.500 besøk ble logget i de drøyt to månedene det var oppe. Historielaget har sikret økonomisk støtte, slik at Gamlebanken kan holdes åpen også denne sommeren.

Den andre store begivenheten i 2024 var overføringen av jernverksarkivet på Koh-i-Noor til Vestfoldarkivet. Historielaget var tungt involvert i denne saken. Laget – ved Kai Ove Bjerkelund – utformet søknaden som utløste en bevilgning på drøyt 1,2 millioner kroner fra SparebankStiftelsen Nome. Det var nok til å dekke alle kostnader ved overføringen, inkludert muggsanering.

I tillegg sørget dugnadsgjengen i historielaget for å bære ut arkivkassene fra Koh-i-Noor. Dette verdifulle materialet er nå på Vestfoldarkivet, der det skal behandles og organiseres før det overføres til Statsarkivet på Kongsberg. Går alt etter planen, vil materialet være tilgjengelig om et års tid.

I juni 2024 gikk historielagets mangeårige leder Tormod Halvorsen bort – bare 71 år gammel. Det ble markert med ett minutts stillhet. Tormod var med på å stifte Holla Historielag og ledet laget i hele 30 år fram til 2016. Han har skrevet i alt 90 artikler til Holla-Minner opp igjennom årene. Mange husker ham dessuten som den velinformerte reiselederen på over 60 historielagsturer i inn- og utland.

Det har vært stor aktivitet på historielagets Facebook-side i året som gikk. Ved årsskiftet passerte Facebook-sida 1.850 medlemmer. Det er mer enn en dobling på drøyt 4 år. Også nettsidene til historielaget har hatt mye trafikk med drøyt 19.500 besøk og over 55.000 sidevisninger i 2024.

Økonomi
Kasserer Rune Vibeto la fram regnskapet for 2024, som reflekterer lagets omfattende aktiviteter. Nok en gang kunne han konstatere at historielaget har en solid økonomi. Budsjettet som ble vedtatt for 2025, legger opp til å oppretteholde den høye aktiviteten og også utvide den på enkelte områder.

Både årsberetningen og regnskapet er tilgjengelig på nettsidene. Her finner du også oversikt over styrets medlemmer med kontaktinformasjon.

I løpet av 2024 fikk Holla Historielag om lag 40 nye medlemmer. Totalt er medlemstallet nå kommet opp i 562, kunne tidligere nestleder Erling Susaas opplyse.

Årsmøtet ble avsluttet med en bildekavalkade for 2024. Den kan du se nedenfor.

Denne bildekavalkaden ble lagd til årsmøtet i Holla Historielag torsdag 13. mars 2025.
Varighet: 12 min. 3 sek.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *