Samtale med Bertha Grøndal

Haugbygningen, Nedre Verket under flommen i 1927
Haugbygningen, Nedre Verket under flommen i 1927

Bertha Andersdatter Grøndal (1881–1969), gift med Bent Johannesen Grøndal (1879–1928), vokste opp i Haugbygningen på Verket og var senere bosatt på Vesthagen. Her forteller hun om minner fra oppveksten.

Intervjuer er Arne Johan Gjermundsen. Opptaket ble i 1966. Samlet varighet: 54 min. 2 sek.
 

Del 1

Bertha forteller om ungdomsforeningen på Fredheim hvor det alltid var mye sang og musikk. Om sin skolegang, skolefag, lærerne og prestene. Vi hører om episoder fra oppveksten i Haugbygningen. Mange av beboerne på Verket hadde høns, griser og dyrket poteter. Her tok de hver høst imot driftebønder på vei til Skien.

Hun forteller om handel på Foreningen. Alle brukte trillebårer når de handlet. Fra landsmarka kom de med hester på «Månedsdagen» (lønningsdagen) en gang i måneden for å handle. På Vesthagen var det mest skog før husene ble bygget. Forteller om de første husa og noen av bosetterne.

Varighet: 29 min. 4 sek.
 

Del 2

Bertha forteller om konfirmasjonen, konfirmasjonsklær og at de måtte sy klærne selv. Bertha sydde klær både for seg selv og andre familier. Hun forteller om butikken til «Nils på bruenden», forskjellige personer fra Ulefoss og besteforeldrene på Sandbakken.

Bertha var mor til Gustava Hagen og svigermor til Harry Hagen. Hør separat intervju med Harry og Gustava.

Varighet: 24 min. 58 sek.