Samtale med Hanna Hanssen om faren Måns Jønsson

Måns Jønsson (1870–1963)
Måns Jønsson

Hanna Hanssen (1897–1985), bosatt på Lanna, forteller om sin far Måns Jønsson (1870–1963). Han ble født i Kävlinge i Sverige og var herskapskusk hos familien Cappelen på Ulefoss i 42 år.

Hanna var gift med Einar Hanssen (1899–1988) og de var foreldrene til Finn Parkstad (1923–2013).

Dessverre er første del av samtalen slettet på originalbåndet, men historielaget velger å legge ut det som fortsatt er i behold.

Samtalen begynner der Hanna leser en hyllest i Jernværkets egen avis «Ulefos-Nytt» til sin far da han var 85 år i 1955. Deretter får vi høre litt om en julefeiring i Holden og de årlige reisene til Kristiania (Oslo) med familien Cappelen hvor Jønsson og hestene var med. Hver vinter var familien Cappelen i Oslo – i Wergelandsveien – fra januar til ut i mai måned.

Måns Jønsson hadde eksamen fra Göteborgs Hästkörarskola og giftet seg i 1892 med Elisabeth Olsson fra Värmland. I Norge arbeidet han for vognmann Carl M. Olsen og hoffstallmester Sverdrup i Christiania. Her hadde han mange oppdrag for de kongelige og hoffets kvinner og menn.

Måns Jønsson med sine fyrrige gangere på festningsplassen i Oslo
Måns Jønsson med sine fyrrige gangere på festningsplassen i Oslo

I Christiania ble også døtrene Hanna og Esther født. Hanna giftet seg og slo seg ned på Ulefoss, mens Esther ble gift og bosatte seg i Porsgrunn.

I 1904 begynte Måns å jobbe hos familien Cappelen. Han hadde et spesielt lag med hester. Det blir sagt at bare han plystret, kom de settende fra havnehagen.

Måns kjørte turer til Skien, hentet gjester på Ulefoss brygge og kjørte jaktselskapene med firspann langt inn i de store skogene i Hollaheia.

I siste del av samtalen forteller intervjueren om sin oldefar Ola Johnsen Deilevje (født 1818) som også var kusk (kjørekarl) hos familien Cappelen. Også på denne tiden var familien Cappelen i Christiania vinterstid. Turen med hest og vogn tok 3 dager!

Intervjuer er Kari Baksås. Opptaket er fra 1978 og ble gjort på oppdrag for Holla Historielag. Varighet: 11 min 47 sek.