Samtale med Hans Kjøstolsen Jøntvedt

Hans Kjøstolsen Jøntvedt (1890–1970)
Hans Kjøstolsen Jøntvedt (1890–1970)

Hans Kjøstolsen Jøntvedt (1890–1970) fra Jøntvedt søndre i Helgen kjennes av mange som «belgtrederen» i Helgen kirke gjennom mange år. For å få luft til det gamle orgelet i kirken trengte organisten en medhjelper som dro sveiva. Denne jobben hadde Hans også etter at han kom på Holla trygdeheim. Han kjørte da med presten fra Ulefoss.

Hans huskes også av mange som ivrig selger av juleheftene «Santalklokken» og «Samenes venn» på stekningen fra Jøntvedt til Langeland og for stor aktivitet på bedehusene og i indremisjonen.

Samtale – del 1

Hans forteller litt om skolene i Helgen i eldre tid. Orienterer om et bilde fra Roa skole i 1882 som finnes i Holla II side 328. Videre forteller han om arbeid i Jøntvedtskogene og nevner kjente navn som Nipe, Bærvanna, Spirdalen, Buratjenndalen, Lønntjenn og Klovdalstjenn. Han sier at hans far (født 1847) bygget Jøntvedt mølle som brant i 1950. Intervjuet inneholder også en del om slekta hans.

Varighet: 12 min 56 sek
 

Samtale – del 2

Hans Jøntvedt snakker om julefeiring i eldre tid og om skomakere i Helgen. Ellers litt om gamle bygninger på Ulefoss, indremisjonsarbeid, butikker, veiene og de første bilene.

Varighet: 28 min 58 sek
 
 
Intervjuer er Arne Johan Gjermundsen. Opptakene ble gjort i 1966 på oppdrag for Holla Historielag. Samlet varighet: 41 min 54 sek.