Samtale med Johannes Dammen

Johannes Dammen
Johannes Dammen

Johannes Dammen (1883–1962), gift med Marie f. Rønningen (1884–1948), bodde mesteparten av sitt liv i Landsmarka.

Johannes er den siste som har skutt bjørn i Nome kommune. Her forteller han fra bjørnefellingen den 7. november 1912.

Det var sett bjørnespor i de gamle bjørnetraktene mot Rekabu og Meheifjell. Johannes ble spurt om å være med på bjørnejakt sammen med Halvor Dorholt og Kittil Piperud. Det var 7. november 1912, stor snø allerede og tiden da bjørnen skulle gå i hi for vinteren.

Johannes var den mest erfarne jegeren og fant raskt ferske bjørnespor i snøen. Bjørnen ble da ringa inn. Å ringe inn en bjørn vil si at jegerne med utgangspunkt i bjørnesporet gikk i en stor ring. Hvis det ikke i denne ringen var utgangsspor etter bjørnen, måtte den være i ringen. De gjorde ringen mindre og mindre for til slutt å finne bjørnen eller bjørnehiet.

Johannes forteller at bjørnen plutselig kom ut av skogen så snøen drøste av trærne. Bare tre meter unna Johannes snudde den, men kom tilbake. Johannes fikk satt den første kula i bjørnen med Kragen (børsa). Flere skudd ble avfyrt. Bjørnen gikk nå på to bein og dro bakparten etter seg. Bamsen gaulet og bar seg stygt og flekket tenner, mens den rullet seg rundt i snøen.

Etter mer dramatikk fikk Johannes satt sin siste kule i bjørnebogen. Med et uhyggelig brøl veltet bjørnen seg utover lia og ble liggende urørlig på en stor stein. Halvor og Kittil satte da de siste kulene i den.

De tre karene bar bjørnen på ei lang stang ned til Hauglandstjenna, rodde den over vannet og dro bjørnen på en kjelke ned til Dammen ved Tyri. Bjørneskinnet ble solgt for 105 kroner.

Senere fortalte Johannes at han hadde bjørnesteik på bursdagen sin dagen etter. «Ja, og dotsup au, for det er ikke hver dag jeg skyter bjørn», fortalte Johannes.

Det er satt opp en minneplate på stedet hvor bjørnen ble felt.

Johannes Dammen huskes i Landsmarka som en spesielt dyktig jeger og fisker. For sin store interesse for viltpleie, ble han kjent langt utenfor hjembygda og mottok en rekke erkjentlighetstegn for sin dyktighet.

Intervjuer er Werner Nilsen. Opptaket, som ble gjort sist på 1950-tallet, har varierende lydkvalitet.
Varighet: 20 min. 18 sek.