Samtale med Reinhardt Fjeldstad

Reinhardt Fjeldstad (1888–1980)
Reinhardt Fjeldstad

Reinhardt Fjeldstad (1888–1980) bodde hele livet i Heisholtevja på Lanna og forteller her (90 år gammel) om livet på Lanna i gamle dager. Han var gift med Kirsti Hansdatter (1887–1976) fra Sagene. Sammen hadde de barna Trygve, Henry, Anna og Thorleif.

Reinhardt forteller om boligen sin som ble bygget i 1913, andre bygninger, skoletiden, fanter, skomakere og andre personer som bodde ved Evja. Her får vi høre litt om utstillinger, musikklivet og underholdning på «Arbeider’n». I denne kunstnerfamilien spilte Reinhardt selv munnspill, trekkspill og fele. Fela var kjøpt i Skien for kr 22. Han var med i et orkester og spilte på «Arbeider’n». Han var også en dyktig treskjærer og hadde flere gjenstander utstilt på handelsstevnet i Skien.

Reinhardt begynte å arbeide på Tørkehuset ved Verket før han «gikk å leste». 10 timers arbeidsdag for 80 øre dagen. Han jobbet også som sliperiearbeider og som elektriker i hele 40 år på den gamle kraftstasjonen på Eidsfoss. Reinhardt rodde Eidselva til jobben hvis is- og strømforhold tillot det. Vi får høre om tida på «Mo’n» (militæret), noen «risper» (artige historier) og klengenavn på enkelte personer.

Intervjuer er Kari Baksås. Opptaket ble gjort i 1978. Varighet: 29 min 46 sek.
Reinhardt-fat+hylleReinhardt-trefat
Reinhardt Fjeldstad var en dyktig treskjærer. Her er bilde av et trefat og ei hylle han lagde.
Foto: Kai Ove Bjerkelund