Lokale kulturminner

NB! Klikk på bildet for å lese mer om hvert enkelt kulturminne.
HTML: Bilde med kulturminnlenke (100%)HTML: Kulturminntittel | KulturminneierHTML: Kulturminneomtale
Eidsfoss sluser
En del av Telemarkskanalen
Åpna i 1892
Eidsfoss sluser ligger like ved Eidsfoss kraftanlegg. Sluseanlegget har to slusekammer og ei løftehøyde på 10 meter. Slusekamrene er utført i hogd naturstein og sluseportene er i tre.
Ekornrød
Arbeiderboliger
De røde husa i gata Ekornrød er et karakteristisk trekk ved Ulefoss sentrum. Dette er arbeiderboliger som opprinnelig blei bygd av eieren av Ulefos Jernværk, Cappelen-familien, for folk som jobba på Jernværket.
Fensfeltet
Mineralforekomst
Fensfeltet er en mineralforekomst, som ligger sørøst for Ulefoss sentrum. Mineralene stammer fra en kalsteinsvulkan som størknet for 540 millioner år siden. Det er funnet flere ukjente bergarter i Fensfeltet. De har alle fått navn etter lokale gårder, blant dem Søvitt og Vipetoitt.
Holden Hovedgård
Eies av Cappelen-familien
Hovedbygningen oppført omkring 1730
Denne herskapelige gården, som ble freda i 1960, ligger i et velholdt parkanlegg i sentrum av Ulefoss. Den opprinnelige hovedgården var oppført i slaggstein. I 1856 blei den ombygd og utvida.
Holla kirkeruin
Middelalderkirke
Trolig bygd på 1200-tallet
Dette var hovedkirka i prestegjeldet Holla i mange hundre år. Den ligger på Hollahaugen og var trolig bygd på restene av et gammelt hov. Holla kirke blei viet til Santa Maria. Den forfalt etter at den nye kirka i Holla sto ferdig i 1867. Gamle Holla kirke blei delvis revet i 1878, men ruinen blei restaurert i 1923–25 til omtrent den tilstanden vi ser i dag. Restaureringsarbeidet blei utført under ledelse av arkitekt og arkeolog Gerhard Fischer (1890–1977)
Koh-I-Noor
Slott. Eies av Cappelen-familien
Bygd i 1885
Koh-I-Noor er et slott med en svært spennende arkitektur. Det er delvis en kopi av Løvenskiolds slott på Vækerø i Oslo. Koh-I-Noor ligger i den freda Holden-parken. Bygget er ikke åpent for publikum. Slottet har sitt navn fra en av verdens største diamanter, Koh-I-Noor, som betyr «fjell av lys» på persisk.
Romnes kirke
Middelalderkirke
Trolig bygd på 1200-tallet
Denne kirka er bygd i stein med dekorasjoner i den lokale marmoren, Søvitt, fra Fensfeltet. På kirkegården kan man se spesielle gravkors i smijern fra 1600-tallet. Romnes kirke blei viet til St. Lars. Fram til 1986 var kirka i Aall-familiens eie.
Ulefos Hovedgaard
Eies av Stiftelsen Statsraad Niels Aals Minde
Sto ferdig i 1807
Ulefos Hovedgaard blei oppført i Napoleons-tida. Den var opprinnelig bygd som jaktslott for familien Aall, og blir regnet som et av Norges vakreste bygg. Idag er denne herskapelige bygningen omgjort til museum og driftes av Telemark Museum. Bygget eies av Stiftelsen Statsraad Niels Aals Minde.
Ulefos Jernværk
Eies av Cappelen-familien
Etablert i 1657
Ulefos Jernværk er en av de eldste bedriftene i Nord Europa. Oppdagelsen av jernmalm på Fenfeltet var foranledningen til opprettelsen av bedriften, som har produsert jernovner siden tidlig på 1700-tallet. I dag er hovedproduktet kumlokk og rister i støpejern. Siden 1835 har bedriften vært eid av familien Cappelen.
Ulefoss sluser
En del av Telemarkskanalen
Åpna i 1892
Ulefoss sluser er den neststørste slusa i Telemarkskanalen med tre slusekammer og en samla løftehøyde på 10 meter. Det er den første slusa, der sluseportene fortsatt blir åpna på gamlemåten med ren handmakt. Sluseanlegget blei totalrenovert i 2012. Telemarkskanalen er blitt kalt «verdens 8. underverk».
Vrangfoss sluser
En del av Telemarkskanalen
Åpna i 1892
Vrangfoss er Telemarkskanalens største sluseanlegg med fem slusekammer og en løftehøyde på 23 meter. Dette er indrefileten i vassdraget. Med dette byggverket fikk en endelig løst problemene med tømmerfløtning gjennom dette ville juvet.
Øvre Verket
Arbeiderboliger
Fra 1700- og 1800-tallet
Øvre Verket er en samling av rødmalte, freda arbeiderboliger fra 1700- og 1800-tallet. Her bodde verksfolk fra Ulefos Jernværk. Spesielt er det at husa er bygd i et tun. Her fins utstillinger og museums-samlinger fra nær fortid.