Lokalhistoriske artikler

HTML: Bilde med artikkellenke (75%)HTML: Artikkeltittel | ArtikkelforfatterHTML: Artikkelomtale
Falne i Holla under 2. verdenskrig
Kai Ove Bjerkelund
Holla (med Valebø) mistet to unge menn i kamper under 2. verdenskrig. Det var Olav Bjørndalen fra Ulefoss og Trygve Hansen fra Valebø. Artikkelforfatteren forteller om Olav og Trygves skjebne. Det er reist en bauta til minne om de to, som begge ble hedret med krigsmedaljen post mortem. Bautaen står ved Holla nye kirke.
Historielagets logo
Kai Ove Bjerkelund
En blomsterranke har vært Holla Historielags logo siden stiftelsesmøtet i 1978. Ranken viser et utsnitt fra hollapresten Michael Thones gravplate på Holla kirkeruin. Gravplaten er fra 1672 og er trolig det eldste kjente støpejernsproduktet fra Holden Jernværk.
Slusevokterboligen
Kai Ove Bjerkelund
Da kanalen ble åpnet i 1892 ble det bygget to boliger ved Ulefoss sluse: en slusemester-bolig (nå Kafé Slusene) og en slusevokter-bolig. Både slusemesteren og slusevokterne var viktige personer i en tid da nær all vare- og persontrafikk gikk vannveien. Siden 2008 har Slusevokterboligen («Kanalhuset») vært Holla Historielags tilholdssted.
Historielaget – 30 år
Arne Johan Gjermundsen
Holla har et «mangfold av kulturhistoriske minner som en skal leite lenge etter på landsbygda i Norge. Bondekultur, arbeiderkultur, aristokrati, storgods, industrihistorie og gruvehistorie, den kjente Norsjø Bandakkanalen, for å nevne bare en liten del», påpeker Arne Johan Gjermundsen i denne redegjørelsen om historielagets tilblivelse. Talen ble framført i forbindelse med markeringen av Holla Historielags 30 årsdag – 28. april 2008.
Hollasokninger født i 1814
Arne Johan Gjermundsen
Artikkelforfatteren har samla opplysninger om 87 jubileumsbarn født i Holla i 1814. Han forteller hvem de var, hvem foreldrene var, hva de gjorde, hvem de gifta seg med, hvem de var i slekt med, hvordan det gikk med dem og hvor de blei av. Artikkelen blei skrevet i forbindelse med 200-årsjubileet i 2014.
Museumsleiligheten på Øvre Verket
Ragnhild Hagen / Kai Ove Bjerkelund
Museumsleiligheten er innredet med møblement og annet inventar fra en testamentarisk gave gitt av bl.a. avdøde Johannes Anton Johannessen. Utstillingen i leiligheten fremstår som et enhetlig husvære med kjøkken, kammers og med staselige møbler i stua. Leiligheten ligger i det som tidligere var omtalt som «Hans Odins hus» etter Odinsen-slekta som bodde der og «Steinhuset» fra tiden geologiforeningen hadde steinutstilling der.