Trillebårbyen (Trillebørbyen)

Av Kai Ove Bjerkelund
Publisert 12.05.2023

Trillebår«Trillebørbyen» var det gamle kallenavnet på Ulefoss. I dag sier vi trillebårbyen. Neppe noe sted i Norge har dette enkle, men effektive «kjøretøy» vært så utbredt som på Ulefoss.

Det er fortalt at det var en tid da det var vanskelig å påtreffe innbyggerne uten dette transportmiddel. Skulle det vaskes klær tok kvinnene tøyet med på trillebårra til skylling ved brygga, vannet eller bekken. Utenfor Forbrugsforeningen på lønningsdagen (monadsdagen) kunne det stå opp til hundre trillebører på en gang. Varene ble fraktet hjem i en strisekk eller margarinkasse på «lasteplanet».

Jernhjula til trillebøra, eller mer lokalt «trillebårra», var støpt på Jernverket mens karosseriet laget folk oftest selv. Trillebårra hadde «lange armer» og ganske langt «lasteplan». Trillebårer med ekstra langt lasteplan var perfekt for transport av plank (hon). Hon er det trevirket som skjæres av langs sidene på en tømmerstokk når den «kantes». Oppskjærte honstykker ble brukt til fyringsved.

Jernverkets folk hadde alltid støpejernshjul som klang fornemt mot steiner i Lønnagata på vei mot Foreningen, mens Sagbrukets folk ofte hadde trehjul beslått med tønnebånd som ga en mer diskret klang. Hva slags yrke folk hadde kunne derfor ofte kjennes på «kjøretøyet».

Familiene hadde ofte to «bårrer», en til finbruk og en til grovarbeid på jordflekken bak huset.

Trillebårbyen

Alle foto: Kai Ove Bjerkelund, 2023

På Øvre Verket står det som trolig er verdens største trillebår i støpejern. Den er en gave fra Holla Sparebank i forbindelse med bankens 125-årsjubileum i 2002. Trillebåra er støpt på Ulefos Jernværk i dobbel størrelse. Avdukingen fant sted under julemarkedet på Øvre Verket lørdag 30. november 2002.

Trillebørbyens dag
Trillebørbyens dag ble første gang feiret i 1953 med Ulefoss Røde Kors Hjelpekorps som arrangør. Opptog med ablegøyer og musikkorps fra Arbeider’n ved Lanna eller Herredshuset til Sportsplassen på Ringsevja var fast innslag. På Sportsplassen var det ulike konkurranser som fotballkamper, tautrekking, trillebørstafett og mye annet. Og selvsagt taler, leiker og musikkinnslag.