Hva husker du best fra livet?

 

BokinfoInnholdsfortegnelseForord
Beboere ved Nome Sjukeheim i Telemark ble spurt: «Hva husker du best fra livet?»

Fem kvinner og tre menn deler sine personlige minner i denne boka. Skjebnene er ulike, men felles for alle er tilhørigheten til Nome og Telemark.

Samlet utgjør tekstene ikke bare et stykke levende historie om livet på landsbygda, så langt som 100 år tilbake i tid – kanskje de til og med gir noen svar på den store gåten om meningen med livet.
 
InnholdSidetall
Kjære leser5
Ruth Kåsa6
Gunnar Svenseid14
Jonnie Ødegård22
Borghild Næs30
Henry Nilsen40
Edith Deilhaug48
Rocky Bovell56
Ruth Bærland62
Takk71
Hva husker du best fra livet?73
Kjære leser
Jeg har tenkt dette med livet og bli eldre. Tida går og vi går med, som en av fortellerne i denne boka sier. Men hva tenker man på, når man plutselig våkner denne morgenen med grått hår og stirrer inn i speilet? Hva husker man best – fra livet?

I denne boka har fem kvinner og tre menn på Nome Sjukeheim i Telemark delt sine minner med oss. Og ettersom svarene takform, gjorde en annen erkjennelse likeså. En sjukeheim består ikke av gamle kroker, grått hår og gåstoler. Den består av lesehester, badenymfer, eventyrere, dansere og drømmere!

Så jeg har lært noe om å eldes. Ellen på 6 år har allerede forstått det. Ruth, Gunnar, Borghild, Henry, Jonnie, Rocky, Edith og Ruth er bevis på det. Alderdommen når sjelden helt inn til hjerte og sinn.

Tekstene er et knippe personlige fortellinger slik personen selv husker dem og vil fortelle videre. Samlet blir de likevel til et stykke hverdagshistorie fra Telemark, så langt som 100 år tilbake i tid.

For å bevare fortellerstemmen til den enkelte, har jeg skrevet delvis på personens egen dialekt. Om det er direkte faktafeil i teksten, så er det ikke andre enn tidens tann eller slurv fra skribenten som er skyld i det.

Har du tenkt på hva du husker best fra livet? Helt bakerst i boken er det satt av sider til deg. Kanskje har du noen kjære du gjerne skulle ha spurt det samme spørsmålet.

Ta frem kaffikoppen, kulepennen og skriv! Eller få noen til å føre pennen for deg.

Hilde Tobro
2008