Minner fra Barndom og oppvekst i Ekornrød på Ulefoss

 

BokinfoForord
 
Forord
Grunnen til at denne boka ble født, er tanken på at hvert liv er en roman. Det er kanskje store ord, men likevel sant. De fleste mennesker sier at nei, mitt liv er ikke noe å skrive om, det har ingen betydning i den store sammenhengen, og det vil uansett ikke bli mye å skrive, for så mye er glemt, så det har nok ingen hensikt. Ingen kommer til å være interessert.

Jeg tenkte vel også sånn, men så sier Barbro at jo, det burde du gjøre. Ja, men jeg kan ikke skrive, svarte jeg, så det går nok ikke. Hun svarte: Joda, det kan du, for du kan snakke og fortelle, og da kan du skrive også, men vil du helst slippe, så skal jeg gjøre det for deg! Hun fortsatte: Livet ditt er verdt å skrive om, for de du har etter deg - barn, barnebarn og oldebarn - dine etterkommere, vil en dag stille seg spørsmål om hva det var som egentlig skjedde den gangen langt tilbake, og så vil de angre at ikke de spurte mer mens du levde, for nå vet de rett og slett ikke.

Før femti er en ikke så opptatt av gamle dager og foreldrenes liv, for livet er så travelt, men etter femti-årsalderen får en mer tid til å tenke på sånt, og da kommer spørsmålene. Så livet ditt skal være mer enn et gulnet fotografi, det skal være den historien det er, og det skal skrives ned. Livet ditt er verdt å skrive om, og din historie kommer til å glede og være av interesse for flere enn du tror! Hvor mange er det forresten som fikk jobbe som kammerpike i en alder av fjorten på et flott gods? Bare det er verdt å skrive om.

Ok, det fikk meg på gli, men så tenkte jeg videre. Hva med alt det vonde?

Ja, hva med det? Smerte og vonde erfaringer er også en del av livet, og former oss til den vi er, så det hører også med, men ikke alle detaljer er verdt å skrive om, så det tyngste skal få hvile, og ingen skal bli lei seg av å lese denne boka, men de grove trekka som former tidslinjen min bestemte jeg at skal få være med. Jeg erkjenner meg alle mitt livs dager, og har ingen ting å skjemmes over. Tvert imot, jeg har all grunn til å være stolt over livet mitt. Og så er det ikke farlig å kjenne på vemodet, jeg tror tvert imot det kan være sunt. Det er mye farligere å fortrenge. Derfor ble det bok.