Muntre historier fra Telemark

 

BokinfoForord
Telemark-humor samlet mellom to permer. «...denne folkediktningen, historiene, som fortelles utover i by og bygd, er ofte grove uten å være støtende.», skriver forfatter Gerhard Hedlund.
 
Forord
Denne lille samlingen av historier fra Telemark gjør ikke krav på å være fullstendig på noe felt. En og annen historie er kanskje noe på kanten. Men denne folkediktningen, historiene, som fortelles utover i by og bygd, er ofte grove uten å være støtende. Er historien utstyrt med et godt poeng, er det dette som folk setter pris på.

Man skal ikke analysere humor. Da er det vesentligste ved den borte. Derfor kommer disse historiene hulter til bulter, slik de også gjør det utenfor bokens permer.

Fortellingene er muntlige. Noe av det karakteristiske forsvinner nok når de skal skrives ned. Men forhåpentlig har de tålt å bli tappet inn på sidene.

Takk går til de mange som i årenes løp har fortalt meg gode historier med et glimt i øyet. Det er alle disse mennesker som egentlig har laget samlingen. Jeg har bare fått anledning til å holde i pennen.

Derfor, ta historiene litt etterhvert. Ikke for mange av gangen og smak dem til – jeg håper at alle vil finne noe for sin smak i denne samlingen av vår spesielle folkediktning.

Gerhard Hedlund.