Forord
Boka er ment å gi en skisse av Nome-samfunnet rundt inngangen til et nytt årtusen. Den røde tråden i boka er å beskrive menneskeskapt virksomhet i Nome. En skisserer virksomhet fra vogge til grav. Temaer er f.eks. barnehage, skole, ungdomstid, arbeid, foreningsliv og kirke. Alt kan sies å være en del av et utvida kulturbegrep. Jeg tatt med en del utviklingstrekk i kommunen sammenligna med forholda for ca. 25 år siden. Jeg har også gått lengre tilbake i historien der det passer. Det er en subjektiv beskrivelse og en subjektiv vektlegging av de forskjellige temaene.
Boka er laga slik at det ikke er nødvendig å lese fra A til Å. De fleste kapitler kan leses uavhengig av de andre. I tillegg til det skrevne ord, har jeg basert mye av stoffet på bilder og tegninger.
Det er ikke alltid like lett å få øye på og å verdsette høyt nok den kulturen som vi daglig lever midt oppe i. Jeg håper boka vil gi et bilde av den rike kulturen og flotte naturen vi har i Nome. Jeg håper at boka vil være et lite bidrag til å øke stoltheten og gleda ved å bo i, eller på annen måte ha tilknytning til Nome.
Jeg er glad hvis boka kan gi enkelte noe mer kunnskap på enkelte områder og kanskje noen andre vinklinger. Litteraturlista bak i boka kan gi en innfallsport for de som ønsker å gå djupere ned i enkelte temaer. Det er mange temaer å ta fatt i for den som har interesse og lyst. Jeg håper også at ei slik bok som skildrer livet i Nome kan ha sin betydning historisk i ettertid. Det som er nåtid idag, er historie neste år. Endringene i samfunnet går stadig raskere. Istedenfor ei tradisjonell bygdebok, tror jeg det blir mer vanlig med mange bøker, som gir forskjellige vinklinger på et lokalsamfunn.
Den delen som gjelder Lunde-delen av kommunen er skrevet på et «moderat» nynorsk. Holla-delen og mye av stoffet som er felles for kommunen er skrevet på et bokmål som ikke er ulikt talemåten for mange i Nome. Medskribenter er Kristian lhle Hanto, Arne Johan Gjermundsen og Gudmunn Kyrkjebø.
De to førstnevnte har skrivi om dialektene, Gudmunn om Atle Skårdal.
For bilder som ikke er tatt av undertegnede er det angitt navn på fotografen. Andre bildeleverandører er: Espen Johansen, Andre Sipila Solvang, Per Misund, Nils Kvandal, Tom Riis, Martinius Haugland, Bjarne Lia, Gudmund Kyrkjebø, Nils Buverud, Eivind Martinsen, Ragnar Odden, Henrik Kjeldsen, Sveinung Leikvoll og Olav S. Sollid.
Geir Helgen har gitt tillatelse til å bruke hans tegninger fra kommunen.
Jeg takker Mette for tålmodighet med alt rotet på skrivebordet mens boka har blitt til, og jeg ber om unnskyldning fordi jeg har vært litt åndsfraværende nå og da. Jeg takker Halvor Røimål, Gunnar Svenseid, John Peder Lia og Ragnhild Hagen for guiding i henholdsvis Flåbygd, Nordbygda, Landsmarka og Helgen.
Jeg takker Per Bernt Tufte for verdifullt kildemateriale.
Følgende virksomheter har gjort det økonomisk mulig å få gitt ut boka enten ved tilskudd eller forhåndskjøp:
Holla Sparebank,
Nome Kommune,
Lunde Sparebank,
Tveita Maskin A/S,
Nome Energi A/S,
Søve Videregående Skole.
Jeg takker så mye.
Heisholt, 2000 og 2001.
Gunnar Sanden