Vilda fra Verket

 

BokinfoOm forfatterenForordBakside

Dette er en romanserie med det gamle Ulefoss-samfunnet som bakteppe. Serien er spunnet rundt 19 år gamle Vilda, som ble født og vokste opp på Nedre Verket. Handlingen starter i 1887 - det samme året som utbyggingen av Telemarkskanalen ble påbegynt. Her skildres det enorme klasseskillet mellom godseiere og arbeidsfolk og motsetningene mellom arbeiderne på Ulefos Jernværk og de som jobbet på saga.

Romanserien består av 8 bøker. Den første kom ut 17. nobvember 2023. Bokserien avsluttes etter planen i 2024. "Vilda fra Verket" er Liz Skardals debut som romanforfatter. Tidligere har hun utgitt boka "I hårløsninga" - basert på egne efaringer som kreftsjuk.

 
Liz Skardal (f. 1961–)
er født og oppvokst på Ulefoss. Hun er utdannet limnolog (ferskvannsbiolog), men er levende opptatt av lokalhistorie og kom tilbake til hjembygda etter å ha vært utflyttet i rundt 20 år. Hun har tidligere skrevet boken I hårløsninga. Vilda fra Verket er hennes første serieroman.
Kjære leser

Det gleder meg endelig på få dele historien om Vilda med deg. Vilda er nitten år da de første smellene fra utbyggingen av Telemarkskanalen høres på Ulefoss. Framtiden ser lys ut for den unge jenta fra arbeidermiljøet på Verket, men uforutsette hendelser skal komme til å sette Vilda og hennes kjære på store prøver.

Ulefoss' historie er spennende, med jernverks- og sagbruksarbeiderne på hver sin side av elva, alle avhengige av to rike godseiere for å kunne forsørge seg selv og sine familie. Arbeiderne og godseierne bodde ikke langt fra hverandre, men det enorme klasseskillet utgjorde naturligvis en sosial mur mellem dem. Ulefoss Hovedgaard er i dag fredet av Riksantikvaren og en del av Telemark Museum. Ulefos Jernværk er fortsatt en solid bedrift, med produksjon av kumlokk og annet gategods.

Skrivegleden og interessen for lokalhistorie fikk meg til å skrive serien om Viklda.Fortellingen er fri fantasi med oppdiktede personer, men jeg har gjort mitt beste for å beskrive ommgivelsene historisk og geografisk så korrekt som mulig. Skjønt noen nødvendige kunstneriske grep har jeg tillatt meg å ta.

Vilda har for alltid fått sin plass i hjertet mitt, og jeg håper du også blir glad i denne omsorgsfulle sterke og kloke jenta og menneskene rundt henne.

Velkommen til Ulefoss anno 1887!

Beste hilsen Liz

Skardal: Vilda fra Verket (bakside)

HEMMELIGHETER OG STERKE FØLELSER I VAKRE ULEFOSS

Vilda får hjelp av en mystisk fremmedkar med å redde en kalv ut av en myr. Lavrans begynner å hjemsøke tankene hennes, men oppførselen hans gjør henne også usikker.

Hva hadde skjedd, egentlig? De var helt nær ved å kysse hverandre! Hun hadde aldri følt seg trukket mot noen på den måten før, og han hadde kjent det på samme vis, det trodde hun ganske visst. Hun hadde sett gløden i øynene hans.

Vildas bror Aslak arbeider i gruvene, men føler seg innestengt i mer enn én forstand. Innerst inne ønsker han å studere – og dessuten drømmer han om lensmannens datter Tone …