Images tagged "holstad"

 • Den er satt opp i 1820 årene.

  • Takk for info. Vi har basert oss på opplysninger som Gerhard Hedlund hadde i en artikkel i Holla-Minner i 2006 om at bygget blei tatt i bruk i 1847. Hvilke kilder bruker du?

 • Dagsrud ble skilt fra Eie i 1826 da Carl Frederich Herman Rolsted fikk kjøpt eiendomen av svigerfaren Bertel Bomhoff. Kildene (Holla boka) sier at han levde som gårdbruker der fra 1843. Så en må anta at bygningen ble påbegynt en gang etter 1826. I 1847 ble han derimot lensmann som han var fam til han døde. Det er et fint bilde av Rolsted med familie foran hovedhuset gjengitt i boken om Henrik Ibsen skrevet av Arvid Høgvoll og Ruth Berland. Jeg har forøverig orginalbildet hos meg.

 • Er bygningen fredet/vernet ?

 • Bygg eldre enn 1850, som er tilfelle her, har alle en spesiell vernestatus etter Kulturminnelovens paragraf 25. Holla Historielag har tidligere foreslått at denne bygningen blir en del av Nome kommunes kulturminneplan.

  I brev fra Telemark fylke i forbindelse med Haugbygningen sto det: «AIle offentlige instanser har etter kulturminnelovens § 25 meldeplikt i saker som gjelder vesentlig endring eller rivning av bygg eldre enn 1850. Bakgrunnen for denne bestemmelsen er at antallet bygg som er fra før 1850 er svært begrenset og rivning eller vesentlig endring av slike bygg kan være i strid med kulturninneloyens formål i § l. Telemark fylkeskorrmune
  mener det skal særdeles tungtveiende argumenter og vurderinger til før rivning av bygg eldre enn 1850 kan tillates.»

 • Båten het «Stærk».

 • Materialtomta ble kalt «kara»???????

 • Øyvind Thorstensen

  Fiska mye der og så ser vi sagene stadion.

 • Kai Ove Bjerkelund

  Historielaget har lagt ut en del lydfiler/intervjuer med nå avdøde personer fra Holla og Landsmarka. Vi har også flere intervjuer, både skriftlig, muntlig og på film, som vil bli lagt ut senere.
  Vi vil gjerne takke alle etterkommerne for stor velvilje og imøtekommenhet med å fremskaffe bilder av sine forfedre. Det har nok vært lett i mange gamle fotoalbum for å finne bilder av foreldre, besteforeldre og oldeforeldre. TUSEN TAKK alle sammen.

 • Dyktige karær gir godt resultat! For en flott innsats av alle sammen! Også jeg som trudde at Bernt Solvoll «bare» kunne spelle gitar og synge! Ja, jeg forstår stadig at jeg har mye å lære i Holla.

 • Til alle styremedlemmer i Holla Historielag, medlemmer og andre lokalhistorieinteresserte.

  Gratulerer så mye med lanseringen av ny nettside! Ja, dette er en milepæl. Begynnelsen er kjempebra, og etter hver som mer stoff kommer til, blir den bare bedre og bedre!
  I Holla og Ulefoss har arbeiderne betydd svært mye. Professor Edvard Bull gjorde en innsamling av arbeiderminner fra stedet på 50 tallet. Dette er skriftlig kildemateriale som bør legges ut til allmenn bruk. Jeg ville tru at det er arkivert skikkelig et sted. Historisk museum? Historisk institutt? Nasjonalbiblioteket?
  Jeg har nok et og annet ellers å bidra med. Det kommer etter hvert!

  Lykke til videre! Vi snakkas!
  Hilsen
  Harald

 • Kai Ove Bjerkelund

  Brannen for 100 år siden.
  Ved Aaheim var det tatt imot overnattingsgjester allerede fra 1870-tallet og fra 1882 bærer hotellet navnet «Aaheim Hotel». Rasmus Hansen og kona Andrea utvida hotellet fleire ganger og i 1898 blei hotellet ombygd til en ruvende to-etasjers bygning med to gavler i sveitserstil.
  Denne bygningen brant ned lørdag 10. januar 1920. Mange av Norges største aviser omtalte denne brannen den påfølgende mandagen.
  Her er et utdrag fra avisa Bratsberg-Demokraten (Skien) 12. januar 1920.
  Stor brand på Ulefos lørdag
  Aaheim hotel nedbrændt
  Lørdag kveld brandt Aaheim hotels huskompleks paa Ulefos ned til grunden. Komplekset bestod av en ældre hotelbygning, med en nyere tilbygning foruten stald og andre uthuse.
  Ved 8-tiden opdagedes branden av sønnen i huset, Haakon Hansen, som hørte en merkelig during fra 2. etage. Han sprang op og fandt et av rummene i lys lue og ilden bredte sig med rasende fart i det tørre træhus. Der gjordes allarm og folk kom til med bøtter og sprøiter, men de viste sig umulig at få ilden slukket. Det var bare om at begrænse ilden, så den ikke rak husene omkring. Hestene i stalden og det meste av kjøreredskapet blev reddet samt det meste av indboet i den nye bygningen. Derimot blev der næsten intet berget av det gamle værdifulde indboet i den gamle hotelbygningen.
  Kl. 10 var hele det store Aaheim hotelkompleks nedbrændt. Det var bra at det var vindstille ellers hadde nok branden fanget videre.
  Mange interesserte, mindst et par tusind, overvar branden. Hvordan branden er opståt er det uvisst at si. Komplekset var meget lavt assurert, så eieren, enkefru Hansen, lider et følelig tap. Aaheim var det eneste hotel på Ulefos, så dette var jo også et tap.

 • Kjell Ivar Borgen

  Gratulere med fantastisk nettside !
  Her er det mye interessant.

 • Så flott tiltak og en fantastisk måte å holde et gamelt håntverk og håndbåren kunnskap i hevd?

 • Ja ja ! Da var enda ett av di gamle ærverdige bygninger fjernet fra joras overflate . Synlige bevis på arbeidere og vanlige folks ofte slitsome liv Som har skapt Ulefoss stolte historie . Man skaper ikke historie med og fjerne den . Man ødelegger den ! Ingen vill komma og se på noen bilder. Jeg ha hodd i Ulefoss siden 1985 og har mistet tellinge på hvor mange byggverk som har blevet rivet eller brent opp fram till nå. Byggverk som direkt kan knyttes till Ulefoss historie . Hilsen Kai Moen

  • Gunnar Sanden

   Hei
   Ja, heilt enig. Det er brent eller rivi alt for mange gamle hus på Ulefoss og i Holla dei siste åra.
   Holla Historielag hadde også helst sett at dette bygget hadde blitt ståande der det sto. I og med at tømra heller ikkje blei selt, var alternativet nå slik vi har forstått det søppelplassen på Storemo. Det unngår vi ved å ta vare på tømra og vårt håp er å sette den opp igjen på Øvre Verket, der den opprinneleg sto fram til 1757.
   Gunnar Sanden

   • Morn igen! Misførstå ikke dere gør en kjempe jobb med å ta vare på bygningen og gjenreise den på Øvreverket alt er bedre en ingenting. Lykkes det så blir det flott tillegg till resten av bygningsmassen på Øvreverket.Syns bare att det er like viktig og bevare både «koje» og slott ikke bare slott . Tillreisende turister og etterkommere till dem har en gang hatt sine liv i disse bygninger vill gjerne se dem ta og føle på dem. Hilsen Kai

 • Bjørn Werner Nilsen

  Kjempemoro å se det som skjer på Krøsset nå! Historielaget kan kunsten å smi mens jernet er varmt, og med så mye kompetanse, så mye maskinkraft og så mye mannekraft som finnes i Holla historielag, blir det skikkelige resultater av det som blir satt i gang.

 • Gunnar Sanden

  Du verden så bra kunnskaper Kai Ove Bjerkelund sit inne med. Viktig kunnskap om Heia.

 • Gunleik Aspheim

  Imponerende kunnskaper og flotte bilder.
  Artig å ha røtter langt inne på heia.

 • Kai Bendik Marum

  Ja ,dette var artig ,her bodde jo min mor sammen med 8 søsken og mor og far i hus nr.1 ,det var den største familien i 1920 ,min bestemor hadde 2 barn til men de døde ved fødsel eller like etter .Ekornrød hos bestemor og bestefar var daglig besøkt mens jeg gikk på skolen ,fikk mange gode venner i Ekornrød etter hvert ,tusen takk for dette ,historielaget er flott !!

 • Kai+Ove+Bjerkelund

  Denne bilderevyen ble laget for 10 år siden. Det finnes flere gamle boplasser i dette begrensede området, men bygningene forsvant for svært lenge siden.
  Noen presiseringer:
  Jaktstua på Brennebu ble bygget omkring 1815 og ble fredet i 1966 som Norges eldste hytte bygget til rekreasjonsformål. Se Holla-Minner nr. 33 – 2019.
  Fast bosetting på Ugge til omkring 1967.
  Lille Høydalen eies i dag av familiene Skoe og Valen.
  Nedre Teksle ble nedbrent 28. mars 2019. (Dessverre).
  En artikkel om Øya i Stavsjø vil bli presentert i Holla-Minner 2021.

 • Kai Bendik Marum

  Hei ! i dagene etter at krigen var slutt i 1945 var vi ein del guttunger som rodde over til Valbø brygge ,vi hadde hørt at tyskrane hadde dompa mye krigsutstyr utafor brygga vi fiske opp mye der men etter hvert blei vi nekta å gjøre det ,kanskje det ligg noe der enda ,bare en tanke !

 • Kai Bendik Marum

  Dette var en flott opplevelse ,jeg har aldri vært på Harpås så dette var en god anledning ,takk for det !

 • Bjørn Werner Nilsen

  En rekke plater på platelista er lånt fra Kai Ove Bjerkelunds samling. Nettopp «Blåveispiken» er en av dem.

 • Ros til Historielsgets aktiviteter og flott med nyhetsvarsler , moro å følge med 👍💐😎