Min norske reise 1811

 

BokinfoInnholdsfortegnelse
Dypt i arkivene ved Rigsarkivet i København fant Arne Johan Gjermundsen en dagbok av baron Carl Løvenskiold til Løvenborg på Sjælland. Det viste seg at den inneholdt en spennende beskrivelse av baronens reise til Norge i 1811, en beskrivelse som aldri tidligere er utgitt.

På denne tiden var det ufredstider, og reisen måtte foregå til lands. Vi følger Løvenskiold gjennom Sverige til Svinesund, videre til Christiania og til en rekke byer og steder rundt om i landet. Med et skarpt blikk karakteriserer han mennesker og miljøer han møtte på sine ferder, og ikke alt han så falt i like god smak.

Men Norge som land og natur og mange av dem han møtte, vekket kjærlighet til landet og folket der i ham. Dermed har vi fått en helt enestående beskrivelse av et Norge som Løvenskiold siden kom til å minnes med glede resten av livet.

Arne Johan Gjermundsen har skrevet en rik og fyldig innledning til verket. Han har beholdt baronens språk i sin gjengivelse, og vi forbauses over Løvenskiolds ledige og moderne språk som på denne tiden lå overraskende nær opp til norsk.

 
* Ved levering utenfor Nome
kommer porto i tillegg.
InnholdSidetall
Innledning7
Reisedagbog15