Forord
Da Karen Aall gikk ut av tiden 17. november 2007 var siste kvinnekapittel på Ulefos Hovedgaard også borte. Med både hus og park under en stiftelse og med driften under Telemark Museum, blir det antagelig ikke lenger et privat hjem i de herskapelige omgivelser på Ulefos Hovedgaard i fremtiden.
Det var nå på tide å bringe fruene og kvinnene bak de brave menn av Aall-slekten fra skyggen og frem i lyset. Jeg ville skrive et kapittel om denne kvinnehistorien og som tidligere ikke har vært gjort. Hvem var de? Hva slags miljø vokste de opp i? Hva var tidens mote av klær, kultur og politikk?
I mine studier trådde fruene frem som strålende personligheter. Kvinner som viser stort ansvar og hjertelag for hjem, ektemann og barn. De bestyrte en storbedrift som hjem, barneoppdragelse, representasjon, tjenerskap, hage og fjøs den gang utgjorde.
Det ble derfor viktig for meg å forstå deres livssituasjon i den økonomiske og mannsdominerte sammenheng de levde og virket i.
I tiden som omviser har jeg levd meg inn i historien og miljøet, og med dette har personene trådd frem og kommet nær. Interessen for historie stiger med årene. I høy grad stiger også respekten for de verdier disse kvinnene sto for og den nøkternhet de viste tross rikdom og sosiale posisjoner.
Karen Aall har her bidratt som døråpner til historien om Ulefos Hovedgard og på den måten brakt oss fortiden nærmere. Et omfattende intervju med Karen Aall i 1996 av forfatteren, ga verdifulle opplysninger. I kapitlene om Karen Egeberg og Bogstad kommer noen av Karen Aalls egne fortellinger til uttrykk.
Til Karen Aall er jeg stor takk skyldig for mange års godt samarbeid, for klokskap og humor jeg lærte å sette pris på. Jeg vil også takke Stiftelsen Statsråd Niels Aalls Minde og Telemark Museum for godt samarbeid.
April 2009
Ragnhild Hagen